Frågor & svar om psykisk ohälsa

 

Det känns alltid som jag kämpar med näbbar och klor för att min närstående ska förstå mig, förstå mina känslor. Men det slutar med att alla blir arga på mig och säger att jag alltid skyller på min diagnos. Det är inte så. Jag försöker bara få dom att förstå varför jag känner som jag gör. Varför förstår ingen mina känslor? Är dom så konstiga?

SVAR:

Jag tror många med en diagnos ställd känner sig missförstådda. Oftast agerar vi olika i situationer jämfört med "normala/friska". Dom förstår sig inte på oss och vi förstår oss inte på dom alla gånger. Hade vi reagerat på samma sätt så hade vi nog inte fått våra diagnoser ställda. Vi är unika med våra diagnoser, glöm inte det.

Mitt råd är att rådgöra med din Terapeut och få till ett möte där du kan ta med dina närmaste. På så sätt kan din Terapeut på ett professionellt sätt förklara hur din diagnos fungerar, speciellt hur just "du" fungerar med din diagnos. Det kanske är så att du kämpat med näbbar och klor för att folk ska förstå dig eller så har du bytt taktik varje gång du ska försöka ihopp om att "denna gång" ska det funka. Detta kan skapa förvirring hos den som ska försöka förstå dig. Ge inte upp, ta hjälp av din terapeut är mitt råd. / Lycka till

 

Vad innebär det att vara skribent på eran blogg? Måste jag skriva om något speciellt, eller kan jag bara skriva av mig som i en vanlig blogg? Tacksam för svar.

SVAR:

Att svara skribent på Borderline.webblogg.se / webbens blogg, innebär att du som skriver delar med dig av det du känner andra med psykisk ohälsa eller anhöriga borde ta del av och förstå. Så länge du håller dig till ämnet Psykisk Ohälsa så är du fri att skriva vad du vill. Kanske har du haft en dålig dag och behöver få ur dig känslorna någonstans?

Genom att vi delar med oss av våra erfarenheter så kan vi även hjälpa andra i liknande situationer. Det stora målet är att vi inte ska känna oss ensamma med våra diagnoser. Det finns fler där ute som förstår dig och vet vad du går igenom.

Anhöriga är också välkommna att bli skribenter. De har minst lika mycket att förmedla till oss, som vi har till dom. Så jag hoppas på så många skribenter som möjligt för att få den finaste standarden på bloggen. Målet är: att vi tillsammans ska driva nätets största blogg om psykisk ohälsa, samt ha den personligaste sajten där vi känner oss behövda och blir accepterade som vi är med våra diagnoser. / Tack

 

Hur fick du hjälp att få din diagnos Borderline? Jag har sökt till Psykiatrin och dom hörde aldrig av sig som dom sa dom skulle göra. Vad ska jag göra i detta läge?

SVAR:

Att få den hjälp man behöver är inte alltid så lätt som det verkar. Hjälpen knackar inte på din dörr och det är lätt att vi inte blir tagna på allvar. Alla kan vi bli arga, ledsne, nedstämda och förvirrade. Men lider man av en diagnos tex. Borderline så går det från "normalt" till onormalt och vi behöver expert hjälp.

Du får inte ge upp. Du måste ligga på psykiatrin och visa att du verkligen behöver få komma på en utredning. Det är din fulla rätt. Jag tycker du ska höra av dig till psykiatrin igen och berätta att du är besviken på deras bemötande och att du kräver att bli tagen på allvar / Lycka till

 

Ingen förstår sig på mig och hur jag fungerar med min Borderline/ADHD. Känns som alla tycker illa om mig. Hur ska jag göra för att alla ska förstå ?

SVAR:

Att lida av en psykisk störning är inte lätt, det vet vi alla som är drabbade. Att vara anhörig till någon med psykisk störning är inte heller lätt. Lika lite som vi förstår oss på de "friska" människornas sätt att tänka, agera osv. förstår dom oss. För oss är det en självklarhet att agera så starkt som vi gör på vissa saker (även om det inte är normalt). Och när vi gör det så är det svårt för våra anhöriga att förstå sig på vårat reaktions mönster.

Du ska försöka få dina anhöriga att lyssna på dig. Berätta hur du känner (i lugnt tillstånd). Be dom att ta del av den anhörig information som finns på bla. internet eller kanske ta med någon på ett möte hos psykiatrin där dom kan ställa frågor och få svar av experter som är utbildade inom detta område. Det finns lösningar till allt. Lycka till

LÄNK TILL SAJT MED ANHÖRIG STÖD FÖR BORDERLINE/PSYKISK OHÄLSA PERSONER.

 

Borderline /hjälp han kommer lämna mig om jag inte blir frisk snart, Vad gör jag?

SVAR:

Att leva tillsammans med en person som har Borderline Personlighetsstörning kan vara fruktansvärt påfrestande. Vi skiftar mellan svar och vitt. Ena sekunden är vi uppspelta och lyckliga, andra sekunden rasar allt och vi bli lättretliga och svåra att hantera. Som anhörig till en Borderline person måste man lära sig att inte ta de snabba svängarna i humöret personligt. Att vi reagerar som vi gör har inget med våra anhöriga att göra (det är inte deras fel).

Du borde sätta dig ner och ha ett seriöst prat med din partner. Förstår han vad det är du går igenom? Förstår han att det inte är pga. honom som du hamnar i de situationer du gör? Förstår han vad Borderline är? Om inte så ligger det lite på dig att informera honom. När han fått informationen så ligger det i hans händer om han är villig att gå hela vägen och försöka förstå och stötta. Det finns en sajt till för anhöriga med psykisk ohälsa Länk, du kan alltid be honom ta kontakt om han känner att ni nått till en punk där ni inte kan resonera längre. Där kan han prata med någon på en annan nivå, som kanske kan få honom att förstå dig bättre. Jag hoppas ni löser problemet.

Du är alltid välkommen att ringa på Jourtiderna varje dag mellan 19-21 / Lycka till